Το Ηρώο είναι σύμπλεγμα τεσσάρων ανδριάντων των αγωνιστών της ΕΟΚΑ που σκοτώθηκαν στα Κούρδαλι στις 20 Ιουνίου 1958, ενώ εκπαιδεύονταν στη χρήση νάρκης. Οι αγωνιστές αυτοί είναι ο Ανδρέας Πατσαλίδης από τα Καννάβια παντρεμένος στα Κούρδαλι, ο Κώστας Αναξαγόρα από τα Σπήλια, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης από τα Λειβάδια Πιτσιλιάς και ο Αλέκος Κωνσταντίνου από την Κακοπετριά που κατοικούσε στο Βαρώσι.

Το Ηρώο βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας Σπηλιών σε ένα πανέμορφο τοπίο, που διαρρυθμίστηκε και καλλωπίστηκε με μοναδικό γούστο. Πιθανότατα το μνημείο αυτό είναι το ωραιότερο που διαθέτει οποιοδήποτε χωριό σε όλη την Κύπρο.

Για τη δημιουργία του μνημείου αυτού εργάστηκε Επιτροπή από τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων το 1987. Τους ανδριάντες φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λεωνίδας Σπανός από το Δάλι. Κοιτάζοντας τους ανδριάντες δεξιά είναι ο Κώστας Αναξαγόρα που δείχνει προς το σπίτι του, δίπλα του είναι ο Αλέκος Κωνσταντίνου που κρατεί τη νάρκη, πιο κάτω είναι ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, αρχηγός της αντάρτικης ομάδας, να κρατεί αυτόματο και δεξιά του είναι ο Ανδρέας Πατσαλίδης που δείχνει προς τα Κούρδαλι.

Το μνημείο ανεγέρθηκε σε χώρο που αγόρασε ο Σύνδεσμος Αποδήμων της κοινότητας. Ο χώρος έχει μεταβιβαστεί στο Κοινοτικό Συμβούλιο Σπηλιών.

Η Επιτροπή έφερε εις πέρας το έργο της το 1993. Τα εγκαίνια του Ηρώου τελέστηκαν από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Χριστόδουλο Βενιαμίν και τον Μητροπολίτη Μόρφου κ Χρύσανθο Σαρηγιάννη

Από το 1958 μέχρι σήμερα το μνημόσυνο των ηρώων αυτών τελείται από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΑΡΗ» της κοινότητας και είναι η πιο μεγάλη εθνική γιορτή των Σπηλιών-Κουρδάλων. Η τελετή τελειώνει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο χώρο του Ηρώου.

2. ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΗΡΩΩΝ
Στο χώρο του Ηρώου έχει τοποθετηθεί από το 2005 αναμνηστική πλάκα στην οποία καταγράφονται τα ονόματα των ηρώων του 1974 Λοϊζου Κουκκουλή και Ανδρέα Νεοκλέους, του 1964 Ανδρέα Αγησιλάου και Μιχάλη Κακουλλή και του πρώτου παγκόσμιου πολέμου Χρυσόστομου Κλεάνθη Ιερείδη που έπεσε στο Ελληνοβουλγαρικό Μέτωπο. Τα έξοδα της αναμνηστικής αυτής πλάκας κατέβαλε η αγωνίστρια της ΕΟΚΑ και πρώτη γυναίκα δημοσιογράφος της Κύπρου Μαρούλα Βιολάρη-Ιακωβίδου.

3. ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Στο χώρο του «Πάρκου Ειρήνης Χρυσάνθου» έχει τοποθετηθεί από το 2006 αναμνηστική πλάκα για τους δασκάλους της κοινότητας Σπηλιών-Κουρδάλων Κλέαρχο Κυριακίδη, Ευτυχία Κάσινου και Ανδρέα Βαλιαντή. Την πλάκα έκαμε ο Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων Σπηλιών-Κουρδάλων.